Skriftabborre (Serranus scriba) 

Nyfiken ombytlig 


Skriftabborren trivs bra i Medelhavet och lever gärna i små grupper eller ensam. Den är en nyfiken och ganska tuff fisk som kan bli upp till 35 cm lång. Om du tar en titt under ytan och får se en skriftabborre så kan du räkna med att den håller ett nyfiket öga på dig och kommer följa dig med en granskande blick.

Skriftabborren är ombytlig och får se livet ur dubbelt perspektiv: den lever halva sitt liv som hona och halva sitt liv som hane.


Akryl på canvas 90*90cm  -  8.500 krDrakfisk (Pterois volitans) 

Handtag, famntag, klapp eller kyss?


Kom närmare, varför så nervös? Drakfiskens vackra och starka färger signalerar varning och man gör gott i att hålla sig på avstånd. Dess långa fenstrålar är giftiga och är ett effektivt försvar om en inkräktare blir för närgången.

Drakfisken är i övrigt en rätt kramgo fisk som gärna omfamnar andra fiskar med sina långa bröstfenor. Väl i famnen på denna vackra fisk förvandlas snabbt kramen till en dödlig kyss och drakfisken kan belåtet njuta av en god måltid.


Akryl på canvas 116*89 cm  -  12.500 kr


Kejsarpingvin (Aptenodytes forsteri)

Jämställt föräldraskap


Den vackra och imponerande kejsarpingvinen är störst bland alla pingviner och blir upp till 120cm lång. Den lever under mycket tuffa förhållanden i Antarktis ogästvänliga miljö. Under häckningsperioderna vandrar kejsarpingvinerna väldigt långa sträckor och bildar enorma kolonier som kan bestå av flera tusentals individer. Hanarna och honorna delar lika på föräldraskapet och turas om att jaga samt att passa sina ungar. Kejsarpingvinen är tyvärr mycket hotad av att dess föda minskar allt fortare till följd av klimatförändringar och det industriella fisket.


Akryl på canvas 50*100cm  -  5.500 kr


Kaskelot (Physeter macrocephalus)

Ta ett djupt andetag


Den otroliga tandvalen kaskeloten imponerar på många vis. Den är världens största tandförsedda djur och kan bli 20 meter lång. Om du undrar vilken av alla varelser på vår planet som har den största hjärnan så hittar du svaret här. Kaskelotens hjärna är med sin vikt på 7,8 kg den största hjärna som hittills funnits på jorden. Kaskeloten kan dyka ner till mer än 1000 meter och hålla andan i nästan 2 timmar. Där nere i djupet jagar den jättebläckfiskar och därför har den ofta många ärr på sitt stora huvud. Dessa ärr vittnar om att jättebläckfiskar inte låter sig fångas utan en ordentlig kamp. 

Den kända valen Moby Dick var just en kaskelot och precis som i berättelsen jagades kaskeloter väldigt intensivt under 1700 - talet fram till sena 1900 -talet. Som ett resultat av detta är tyvärr kaskeloten mycket sårbar än idag.


Akryl på canvas 70*70cm - 3.000 kr


Zebrasjöhäst (Hippocampus zebra)

Kärlek är bästa medicinen


Dessa två zebrasjöhästar är i full gång med sin parningsdans. Kärlek, lycka och intimitet.

Många sjöhästar är tyvärr mycket starkt hotade i nuläget. Bl.a. av den kinesiska traditionella medicineringen. Bara till medicinering i Kina fångas och dödas tiotals miljoner sjöhästar varje år. 

Om vi människor istället gav mer kärlek till varandra och till vår planet skulle vi inte behöva samma mängd mediciner som vi idag använder...

Akryl på canvas 30*40cm  -  1.100 kr


Späckhuggare (Orcinus orca)

Feminam ductu -
kvinnligt ledarksap


I späckhuggarnas värld är det alltid en hona som leder flocken. Flockarna består oftast av 5 - 25 individer men kan ibland bestå av så många som 150 st späckhuggare. Där krävs det verkligen en god ledare. 
Vi människor ligger en bra bit efter när det gäller kvinnliga ledare. Kanske kan en djupare titt under ytan hjälpa oss att se  de fördelar som finns med fler kvinnor vid rodret. Späckhuggare kan i det fria bli upp till 80 år men i fångenskap lever de betydligt kortare, upp till 30 år.


Akryl på board (masonit) 81*60cm (inkl. ram)  - 

3.500 kr


Havsutter (Enhydra lutris)

SÅLD
Lunnefågel (Fratercula artica)

SÅLD


Abborre (Perca fluviatilis)

Vanlig men ack så skör

Abborren är kanske den mest kända fiskarten här uppe i Sverige. Detta är en mycket levnadskraftig art som främst lever i våra insjöar men den trivs även bra i vårt bräckta innanhav Östersjön. Det är dock lätt att glömma bort den lilla fiskens skörhet när den i dagsläget mår bra och inte alls är hotad. 

Östersjön håller sakta men säkert på att återhämta sig från överfiske, övergödning och miljöförstöring. Trots det är läget väldigt känsligt och det sköra ekosystemet kan lätt slås ur balans igen.

Akryl på canvas 30*30cm  -  SÅLD


Karibisk flamingo (Phoenicopterus ruber)

Mingel med bubbel

Med kolonier på upp till tiotusentals individer är den karibiska flamingon en hejare på att mingla. Detta bidrar självklart till gemenskap och trygghet, som i sin tur leder till längre livstid. Det är faktiskt så att flamingon har en av fågelvärldens längsta livslängd: upp till 40 år i vilt tillstånd.

Medan den karibiska flamingon minglar runt i sin koloni så dricker den gärna saltvatten. Detta är det få arter som kan göra! 

Den karibiska flamingon är i dagsläget levnadskraftig men föroreningar och en allt mer utökad turism, som inkräktar på dess habitat, bidrar till att även flamingons framtid kan vara hotad.


Akryl på canvas 65*54cm  -  4.500 kr


Huggormsfisk (Chauliodus sloani)

Lär känna mig på djupet


Huggormsfisken eller sabeltandfisken är en djuphavsfisk och lever på ner till 2500 meters djup. Ett djup som som skulle krossa en människa. Som många andra djuphavsfiskar har den ett "fiskespö" som den lurar till sig sitt byte med.

Även om huggormsfisken är relativt lite och bara blir 30 cm lång så kan den uppnå en ålder på över 30 år. Tyvärr fiskas djuphavsfiskar på ett, än så länge, okontrollerat sätt och många av dessa arter är extremt hotade. Eftersom de lever så djupt ner i haven, där det är mycket kallt och mörkt, tar de väldigt lång tid på sig att växa. De förökar sig inte varje år och hinner inte med att reproducera sig. Den alltmer utökade efterfrågan på omega3 står för en stor del av överfisket på djuphavsfisk. Nästa gång du köper omega3, kolla vart innehållet kommer ifrån. Det finns många bra alternativ som inte bidrar till överfiske.


Akryl på board (masonit) 58*72 cm (inkl. ram)  2.800 kr